loading...

luni, 14 noiembrie 2016

... loading

Gerhard Schmitz este un belgian care a venit cu ideea si proiectul unui motor cu 5 timpi, insa astfel de motoare nu au fost ulterior fabricate decat in numar mic, doar pentru a demonstra eficienta acestui ansamblu. Din pacate, pana acum, aceste propulsoare care prezinta o serie de avantaje fata de motoarele conventionale nu au fost primite cu bratele deschise si nici nu si-au gasit locul in piata.

...loading

Cum functioneaza un motor cu 5 timp?
Daca un motor cu 4 timpi are exact 4 timpi (cicluri) de functionare, e clar ca unul cu 5 timpi are unul in plus. In cazul motorului 4T, acesti timpi sunt ADMISIE, COMPRESIE, APRINDERE si EVACUARE. In cazul unui motor 5T, mai apare un timp numit APRINDERE EXTINSA.
Proiectul unui motor cu 5 timpi prezinta un motor cu 3 pistoane: doua pistoane mici obisnuite de presiune mare si un piston mare de presiune joasa. In cele doua pistoane de presiune mare au loc cei 4 timpi obisnuiti, ca la un motor normal. Insa gazele, in loc sa iasa ulterior prin evacuare, trec in cilindrul mare central, unde mai sunt comprimate ca intr-un motor diesel, dupa care scoase definitiv pe esapament.

loading...

Hibrid intre diesel si benzina
Un motor cu 5 timpi putem spune ca are doua pistoane care merg ca la un motor pe benzina si un piston care merge pe compresie, ca la diesel. Scopul este sa eficientizeze arderea si sa aiba emisii cat mai mici, lucru reusit de faptul ca gazele de evacuare mai sunt comprimate o data si arse inainte sa iasa. De aici reiese un consum foarte mic de combustibil si un motor ecologic.

 ...loading

Dezavantajele unui motor cu 5 timpi
Dar nu degeaba motoarele in 5 timpi nu au prins, inca, la public. Pentru ca au si cateva dezavantaje. E vorba, in primul rand, de costul mare de productie. Urmeaza faptul ca motorul nu este cel mai echilibrat si este supus la vibratii. Este si un motor zgomotos, din cauza ultimului ciclu care se comporta ca o camera de compresie suplimentara. Si un alt neajuns este faptul ca vorbim de motor care lucreaza la temperaturi foarte inalte, ceea ce presupune un sistem de racire sofisticat.

sursa: 4tuning.ro