loading...

marți, 15 martie 2011

Vopsitorie auto. Defecte de vopsire - solutii. Ep. 3 Blistering (basicare)

Definitie

Pe vreme umeda, o mica cantitate de vapori este absorbita in stratul de vopsea si se evapora apoi in timpul procesului de uscare.
Prelucrarea defectuoasa a filler-ului va lasa pe suprafata saruri. Aceste saruri cauzeaza o concentrare locala de solutie de saruri care vor penetra stratul de vopsea ulterior aplicata sub forma de basicute. Aceste basicute pot aparea sub diferite marimi si localizari, fie pe anumite zone fie in intregul film de vopsea.

Cauze

1. Suprafata ce urmeaza sa fie vopsita (filler, tabla, etc) nu a fost curatata suficient. Contaminarea cu reziduuri de saruri, transpiratie de pe mana, apa murdara de la slefuire pe ud, au fost lasate pe suprafata de vopsit sau intre straturi.
2. Operatiile de slefuire uda fara suficient timp lasat pentru evaporarea apei inainte de aplicarea vopselei.
3. Conditiile climatice din cabina de vopsit in timpul vopsirii.

Cum se evita

1. Curatati bine suprafata inainte de vopsit cu apa curata. Schimbati apa regulat in timpul slefuirii pe ud. Incercati sa slefuiti cat posibil pe uscat.
2. Lasati suficient timp pentru evaporarea apei (aprox. 2 ore la 20ºC) cand slefuiti pe ud. Slefuiti pe uscat pe cat posibil mai ales chiturile poliesterice.
3. Asigurati-va ca cabina de vopsit este uscata inainte de vopsire.
Pe vreme rece si umeda puneti cabina pe ciclul de uscare putin timp inainte de inceperea vopsirii.

Remediu

Slefuiti si indepartati total defectul pana in stratul in care a aparut. Refaceti apoi intregul sistem de vopsire (primer, filler, vopsea).

 
:
:
:
: