Factorii de mediu care afecteaza conditia suprafetelor automobilului si grabesc imbatranirea lor sunt in general aceiasi: ploile acide, rasinile copacilor, gainatul pasarilor, razele UV din lumina solara, alternanta cald-frig, poluarea, bitumul si vopseaua de marcaj de pe sosele, etc.
In functie de anotimp, insa, actiunea unor factori este mult mai agresiva decat a altora sau decat de obicei.
Vara, caldura caniculara si gainatul super-acid al pasarilor de mare pot deteriora in profunzime lacul si vopseaua. Tot vara, fluidele insectelor si asfaltul incins sunt de asemenea surse de probleme.
Iarna, avem sarea si substantele imprastiate pe carosabil pentru dezghet si care lucreaza rapid in sensul deteriorarii finisajelor. Dar tot iarna avem si alternanta dramatica dintre inghet si inclazirea la un drum mai lung. Sa ne inchipuim, in acest sens, cum o picatura de apa patrunde intr-un por al vopselei cand aceasta este incalzita si, peste noapte, ingheata marindu-si considerabil volumul si actionand asupra integritatii stratului de vopsea.
Tratamentele de sezon au ca scop oferirea unui scut de protectie in primul rand impotriva factorilor cu agresivitate crescuta in anotimpul respectiv, pe langa o protectie generala.